čtvrtek 24. července 2014

Tajemství Lance Armstronga

Autor: Pierre Ballester, David Walsh
Originální název: L. A. confidentiel - les secrets de Lance Armstrong
Biografie, sport

Právě jsem si v televizi pustila osmnáctou etapu Tour de France z Pau do Hautacam, která měří sto čtyřicet pět a půl kilometru.  Proč se na třítýdenní závod vůbec dívám? Jednak mám prázdniny a můžu si to dovolit, druhak mě to baví a hlavní důvod je ten, že tam jsou pěkní chlapi samozřejmě :D. Ne, že bych se pět hodin denně po dobu tří týdnů dívala na Tour, takový blázen zase nejsem, ale občas prostě koukám :).  

A proč to tady vůbec píšu? Kvůli L. Armstrongovi. Už dávno jsem četla jeho biografii nazvanou Tajemství Lance Armstronga, kterou napsali dva sportovní novináři. Kdo se zajímá o sport či konkrétně o cyklistiku, ví, co Lance Armstrong znamená v tomto odvětví sportu. Byl to vynikající závodník (minulý čas proto, že už nemůže jezdit na kole), který měl obrovský potenciál a vyhrával spoustu závodů. V roce 1996 mu byla diagnostikována rakovina varlat a to již v třetím stádiu s metastázami v plicích a mozku. Naštěstí se z toho Lance dostal a skutečně se zcela uzdravil. Následně se vrátil k cyklistice a opět začal tvrdě trénovat. Od roku 1999 do 2005 vyhrál každý ročník Tour de France a byl nepřekonatelný. Samozřejmě se spekulovalo o dopingu, ale nic se neprokázalo. Armstrong se stal ikonou. Založil nadaci Lance Armstrong Foundation, která pomáhá lidem trpícím rakovinou.

Knihu jsem četla asi před třemi lety. Byla to doba, kdy ještě nepraskla ona bublina s Armstrongovým dopingem. Hltala jsem knihu jedním dechem, zvláště ty části kde se psalo o jeho nemoci a boji s ní. Říkala jsem si, jaký to je borec, že přežil takovou těžkou nemoc a pořád trénoval a dokázal se po tom všem vrátit a sedmkrát vyhrát Tour. Nechápala jsem, že je to vůbec možné. Přece ty operace, chemoterapie a další zákroky a on se i přesto vrátí na vrcholnou úroveň a poráží ostatní sportovce. Na jednu stranu jsem tomu nemohla uvěřit, ale na druhou stranu jsem si říkala, tak proč ne. Asi má něco navíc, větší vůli, vrozeně lepší fyzickou výbavu nebo něco. A nemýlila jsem se. Měl něco navíc, lepší doping :D.

V roce 2013 se u Oprah Winfrey přiznal k používání zakázaných látek a taky k šikanování lidí, kteří na jeho dopování upozorňovali. Odebrali mu všechny tituly z Tour de France a ještě další tituly z jiných závodů. Zakázali mu závodit na kole. Jako mrknutím oka se ikona sportu a boje s nemocí rozplynula. Mnoho fanoušků, jež mu fandili a věřili, neuvěřitelně zklamal, sponzoři chtěli za podvod zpátky svoje peníze a Armstrong spadl z výšin do propasti. Je to smutné, většina lidí ho odsoudila, ale na druhou stranu mu musíme přiznat i to, co udělal skvělého. Začal masově šířit osvětu ohledně rakoviny varlat, jen to je samo o sobě úžasné. Není pochyb, že jeho osvěta pomohla k mnoha časným rozpoznáním této nemoci. Dále založil výše zmíněnou nadaci, která financuje věděckou činnost. Lance Armstrong už bude navždycky ten, který měl rakovinu varlat, vyhrál sedmkrát Tour de France a hlavně ten, který dopoval. To už mu nikdo neodpáře. Ale ruku na srdce, kdo ví kolik takových dopujících idolů na světě máme, jen jejich bublina zkrátka nepraskla.

2 komentáře:

  1. Miluju cyklistiku a Lance neodsuzuju, doping je vec, ktera za cloveka nevyhraje jediny zavod... Ten clovek musi byt nejlepsi, nebo alespon jeden z nejlepsich, doping mu vetsinou pomuze hlavne lepe regenerovat ;) knihu jsem necetla, je jich nekolik a vsichni vime, ze oravda je nekde mezi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě doping docela vadí, protože se tím ti sportovci i huntujou těla. Jinak je samozřejmé, že Lance nebyl a není jediný cyklista, který si něco dával, jen prostě vyhrával a prasklo to na něj. No doping pomůže i ve výkonnosti, když si píchali EPO (erytropoetin) - který zvyšuje tvorbu červených krvinech, ty můžou přenést více kyslíku a zvýší to výkonnost.

      Vymazat