pátek 12. září 2014

Zápisky mladého lékaře

Autor: Michail Bulgakov
Originální název: Zapisky junogo vrača
Deník/Povídky

Mladý lékař odjíždí do zapadlé vesnice, kde je nucen provádět lékařskou praxi. Ihned po škole má sice spoustu vědomostmi, ale pouze ty v praktikování skutečné medicíny nestačí. Vše se odehrává na začáku 20. století, tudíž mladý absolvent nemůže využívat dnešních exkluzivních vyšetřovacích metod jako například ultrazvuku či magnetické rezonance, ale musí se spoléhat na fonendoskop a své pomocníky - porodní asistentky a felčara.

Kniha líčí úzkosti a strasti mladého lékaře, který právě zdárně ukončil univerzitu a je nemilosrdně vržen do praxe. Zápisky mladého lékaře jsou autobiografickým dílem Michaila Bulgakova, který skutečně vystudoval lékařskou fakultu na univerzitě v Kyjevě a věnoval se praxi. Ač byla kniha psána na počátku dvacátého století, tak musím z vlastní zkušenosti říci, že podobné úzkosti a stres zažívají všichni nastupující lékaři. Proto ji velmi doporučuji studentům medicíny :))), ale samozřejmě nejen jim. 

Dílo je krátké (cca 200 stránek) a čtení je opravdu příjemné. U jednotlivých případů, které lékař musel ve dne či v noci řešit, jsem byla vždy hned od počátku napjatá a dost zvědavá, jak to všechno dopadne. Přežije či nepřežije tento pacient? Jakou chorobou vůbec trpí? A tak dále :). Začátek knihy se mi zdál lepší, protože v něm byly postupně líčeny události nebo případy, které musel lékař řešit. Některé dopadly zázračně dobře, jiné bohužel skoničly tragicky. Ale takový je život. Žádný lékař nemůže zachránit všechny pacienty, to bychom nikdy neumřeli. Druhá polovina mi přišla trochu chaotická, ale špatná rozhodně nebyla.

Tato Bulgakova prvotina byla sice napsána kolem roku 1916, což bylo téměř před sto lety, ale strach, úzkost a nejistota z léčby prvních pacientů zůstávají i ve 21. století :)

85%

1 komentář:

  1. Vypadá to na pěknou knihu, připomíná mi to Célina, ale ten se mi moc nelíbil...

    OdpovědětVymazat