čtvrtek 15. ledna 2015

Trapné povídky

Autor: Karel Čapek
Povídky

Otcové, Tři, Helena, Na zámku, Peníze, Surovec, Košile, Uražený a Tribunál to jsou názvy všech osmi povídek obsažených v knize Karla Čapka Trapné povídky. Toto nenápadné sto stránkové dílo bylo poprvé vydáno v roce 1921.

Jednotlivé povídky mají všechny do jedné ponuré až depresivní ladění a popisují "obyčejné" lidské osudy. Pro mě osobně byl spojovacím článkem povídek motiv samoty, který se v průběhu příběhu ukázal většinou jako stěžejní. Co všechno jsme schopni udělat pro lásku, peníze či kvůli tomu, abychom se vyhnuli trýznivé samotě? O tom všem si můžete nenásilně přečíst v této sbírce, ale veselé čtení to rozhodně nebude. Pokud už teď máte "depku" a chcete se dorazit, vzhůru do četby, ale pokud netoužíte po smutném čtení, knihu raději nechte ležet ladem...

Stejně tak jako v životě není většina situací černobílých a nemůžeme jednoznačně odlišit dobré od zlého, tak ani v těchto povídkách nenalezneme černobílé vidění světa. Když se na situace podíváte očima různých postav, zjistíte, že chápete jednání všech zúčastněných, ačkoliv se od sebe diametrálně liší. A tak vás kniha donutí pořádně se nad celým příběhem zamyslet.
 
Povídky jsou psány typickým stylem Karla Čapka, který nepostrádá bohatou slovní zásobu a květnaté věty. Kdo tento styl miluje stejně jako já, přijde si rozhodně na své. 

Knize jako celku nemůžu nic vytknout (možná jen to, že by mohla obsahovat více povídek). Čapkův styl psaní je zkrátka jedinečný a povídky, ač velmi smutné, ukazovaly skutečné lidské charaktery bez přikrášlování a patosu.

90%

1 komentář:

  1. Čapek je tolik uznávaný a mně jeho díla tolik neberou :-(
    Zvu vás všechny na mou Giveaway o voňavé ceny :-)

    OdpovědětVymazat