čtvrtek 10. dubna 2014

Utekl jsem z Osvětimi

Autor: Rudolf Vrba
Autobiografie

Kniha popisuje události, které se děly v letech 1942-1944 na Slovensku, v Německu a Polsku, byla však napsaná až o dvacet let později.

Rudolf Vrba, vlastním jménem Walter Rosenberg, se narodil roku 1924 v Topolčanech. Byl to Žid, který za druhé světové války musel podléhat tzv. Židovskému kodexu, což byl soubor protižidovských předpisů a nařízení vydaný roku 1941 Slovenských státem. Nebyla to první protižidovská opatření vydaná na Slovensku, jistá omezení byla přijímána již od roku 1939.

Dvakrát se náctiletý Walter pokusil utéct za hranice Slovenska. Při prvním pokusu se dostal do rukou maďarským pohraničníkům a pouze s obrovským štěstím nebyl zabit. Podruhé byl opět lapen a poté transportován do vyhlazovacího tábora.V knize líčí především zážitky z vyhlazovacích táborů - Majdanek a Osvětim. Walter několikrát unikl smrti jen o vlásek. A já si často říkala, že u něj museli stát "všichni svatí", protože tohle přežít přece nejde!

U popisování všech zážitků z vyhlazovacích táborů mi tuhla krev v žilách a nechápala jsem, že něco podobného může udělat jedna lidská bytost další. Podle mého názoru by se tato kniha měla stát povinnou četbou, protože kdo nezná svou minulost, je odsouzen jí opakovat. Tak nedovolme, aby se něco byť jen na hony vzdáleného ještě někdy opakovalo.

Z místa jako byla Osvětim se jen tak neutíkalo. Pouze několika málo lidem se uprchnout podařilo. V dubnu roku 1944 se to povedlo i Walterovi s jeho spoluvězněm a zároveň krajanem Alfredem Wetzlerem. Oni dva jako první podali světové veřejnosti podrobnou zprávu o poměrech v Majdanku a Osvětimi. Veřejnost do té doby stále nechtěla uvěřit, že se něco podobného v takovém měřítku děje. Walter s Alfredem však chtěli hlavně varovat maďarské Židy, protože jim tehdy hrozilo bezprostřední vyhlazení.

Kniha je čtivá, syrově a bez omáčky napsaná. Věrně vás vtáhne do děje. Ocitnete se ve vyhlazovacím táboře a občas ani nebudete dýchat vzrušením. Bude vám ze všech ohavných hrůz zle a občas se vám bude chtít brečet a zvracet zároveň. Ale musíte si jí přečíst, abyste věděli...

"Zlo činí ten, kdo se zlu jakkoli poddává: ať aktivně, nebo pasivně, ať jako nástroj, nebo jako pozorovatel nebo jako oběť. Za jistých okolností je zlem i nevědomost."

100%

3 komentáře:

  1. Tohle je velmi silná kniha, která v hlavě zanechá myšlenky ještě hodně dlouho. Moc se mi líbí tvá recenze - plná faktů, přesto čtivá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Owlie :) Psala jsem jí až pozdě večer a už mi to moc nemyslelo, takže jsem ráda, že se to dá číst :D

      Vymazat
  2. Taky si myslím, že by to (spolu s My děti ze stranice Zoo) mělo být jako povinná četba, taky nechápu, že se to dělo :-(((

    OdpovědětVymazat