sobota 3. ledna 2015

Top 5 knih roku 2014

V letošním roce jsem přečetla 30 knih. Není to mnoho, chtěla bych příští rok dosáhnout alespoň 50 kousků. Snad mě omlouvá jen to, že letos státnicuji a musím číst medicínské bichle (ale to je jen má soukromá výmluva, samozřejmě by se dalo přečíst i přesto více knih).

Pro mých top 5 knih roku 2014 jsem vybrala následující:

A PŘESTO ŘÍCI ŽIVOTU ANO - Viktor Frankl


Kniha napsaná lékařem Viktorem Franklem, který prošel koncentračními tábory a zde si mohl vyskoušet svou psychoterapeutickou metodu - logoterapii čili hledání smyslu života ve všech situacích.


UTEKL JSEM Z OSVĚTIMI - Rudolf Vrba


Autobiografická kniha o "životě" v koncentračním táboře a útěku z něj. Podle mě kniha, kterou by si měl přečíst každý člověk. 


NA VÝCHOD OD RÁJE - John Steinbeck


Rozsáhlý román popisující osudy mnoha lidí, jejiž cesty se postupně propojují a rozpojují. Kniha, kterou nikdy nedokážnu ani vzdáleně adekvátně pospat. Prostě si jí přečtěte. :)


RŮŽE PRO ALGERNON - Daniel Keyes



Muž s velmi nízkým IQ se díky experimentu stává dočasně géniem. Velmi silné dílo, po jehož přečtení budete sahat po kapesnícíh.


FARMA ZVÍŘAT - George Orwell



Velmi známé dílo slavného spisovatele líčí život na farmě, kde zvířata vyženou lidi a začnou hospodařit samy. Trefné, výstižné, k zamyšlení a pokud jste ještě nečetli, rozhodně to napravte!

2 komentáře:

  1. Skvělý výběr, měla bych se inspirovat! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Já se zase inspiruji u vás ostatních, kteří za rok přečtete haldy knih, opravdu to obdivuji a tiše závidím s mou třicítkou :D

      Vymazat