sobota 8. srpna 2015

Muž jménem Ove

Autor: Fredrik Backman
Originální název: En man som heter Ove
Humorný román
Počet stran: 333

Kniha o naštvaném postarším chlapíkovi, který musí mít ve věcech řád a pořádek, a který nechápe současnou neschopnou společnost. 

Román jsem se rozhodla přečíst díky vřelým recenzím ostatních blogerů a vysokému hodnocení na ČBDB. Asi jsem opět přestřeleně čekala něco úchvatného, a proto jsem byla krapet zklamaná. Podle mého osobního skromného názoru kniha taková bomba není. Ale je to samozřejmě subjektivní pohled na věc. Každý milujeme něco jiného.

 Nemůžu říct, že by se kniha nedala dočíst, to ne. Jen mi přišla místy dost nerealistická a hodně předvídatelná, což já u knih moc ráda nemám. Humor byl občas poměrně trefný, ale za břicho jsem se u něj nepopadala. Asi jsem si s autorem moc do noty nekápla.

Co se mi na knize naopak líbilo byl konec, i když byl až moc emocionálně vyždímaný a rovněž poměrně předvídatelný. Přesto hodnotím jako nejlepší část knihy její ukončení, které vyzdvihlo celkový dojem. 

Po další knize Fredrika Backmana v nejbližší době rozhodně nesáhnu, ale na druhou stranu ho nechci po jedné přečteném díle hned zavrhovat. Možná jednoho dne, až uzraje čas a nálada, se pustím do jeho dalšího díla a budu nadšená. Kdo ví.

65%

6 komentářů:

  1. Je škoda, že Ti Ove až tak nesedl - já patřím k té nadšené části čtenářů a ta občasná předvídatelnost mi až tak nevadila. Pokud se Ti tahle kniha nelíbila, Babička by Ti asi opravdu nesedla - a možná by ti sedla ještě méně, protože některé motivy z Oveho se trochu opakují :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že se kniha někomu hodně líbí, je to opravdu dost subjektivní. Já mám raději jiné žánry :)

      Vymazat
  2. Muž menom Ove je kniha, ktorú si už veľmi dlho chcem prečítať. Vyšla už aj v slovenčine a som zvedavá, kedy sa k nej dostanem. Každopádne čítam na ňu veľa pozitívnych recenzii, ale nemám nejaké prehnané očakávania. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lepší je mít menší očekávání, pak tě to může jen mile překvapit :).

      Vymazat
  3. Já nemám ráda ani tak tu knihu, jako ty myšlenky a emoce, které jsem si z ní odnesla. První polovina příběhu mě nudila, ale jakmile jsem měla možnost nahlédnout do Oveho minulosti, moje srdce roztálo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emocionálně to působilo,ale na mě trochu moc okatě :)

      Vymazat