sobota 4. října 2014

Kdo získá Nobelovu cenu za literaturu za rok 2014?

Nobelova cena za literaturu je nejzvláštnější ze všech Nobelových cen už jen proto, že nikdy neznáme přesné datum jejího udílení. Když si vyhledáte oficiální web Nobelovy ceny, zjistíte, že Nobelova cena za medicínu se letos bude udělovat v pondělí 6. října, za fyziku 7. října atd., ale u Nobelovy ceny za literaturu najdete pouze nápis - datum bude oznámeno později. Nejpravděpodobněji se výsledek dozvíme ve čtvrtek 9. října, což je jediný den z daného týdne, kdy se neudílí žádná z cen, ale teoreticky se Nobelova cena za literauru může udělit kdykoliv.

Mezi další neznámé patří i nominace. Ty jsou zveřejňovány Švédskou akademií až padesát let po udílení cen. Nejlepší nápovědou k tomu, kdo se daný rok stane laureátem Nobelovy ceny za literaturu, jsou kurzy sázkařů. Každý rok zveřejní sázkařská kancelář Ladbrokes možné výherce Nobelovy ceny za literaturu, na které si můžete vsadit. Nutno podotknout, že tato kancelář se většinou nemýlí a opravdu jeden z jejich prvních pěti až deseti tipů na laureáta, jím většinou je. Loni byla v první desítce i Alice Munro, která se nakonec opravdu stala nositelkou této ceny. Pořadí se samozřejmě dennodenně mění, neboť záleží na tom, kolik lidí a jak moc na dané favority sází.

A kdo je tedy v první desítce letos? 
1) Haruki Murakami
2) Ngugi Wa Thiog'o  
3) Assia Djebar
4) Svetlana Aleksijevitj  
5) Ismail Kadare 
6) Joyce Carol Oates  
7) Adonis 
8) Jon Fosse 
9) Patrick Modiano 
10) Milan Kundera 


Další zajímavá jména, která se objevují v seznamu sázkařů, ale již s vyššími kurzy jsou například Umberto Eco, Margaret Atwood, Cormac McCarthy atd. 


Tak co myslíte, kdo se letos stane nositelem Nobelovy ceny za literaturu? Já držím pěsti Kunderovi :)




4 komentáře:

  1. Ono je to takto ťažko povedať, keď z možných kandidátov poznáme u nás tak dvoch-troch, takže nemám možnosť porovnať. Každý z nich môže byť skvelý, ale začnú sa prekladať, až keď ocenenie získajú. Ja by som ju kľudne dopriala aj Murakamiho, lenže je to jediný autor, od ktorého som niečo i čítala. Ak by v minulosti Frans Eemil Sillanpää, Hermann Hesse, Toni Morrisonová, John Maxwell Coetzee, Alice Munrová, Mo Jen, Imre Kertész a Orhan Pamuk nedostali Nobelové ceny, pravdepodobne by som ich nikdy neprečítala, resp. nemala doma ich knihy. Takže vlastne skôr dúfam, že to dostane niekto, o kom som u nás nikdy nepočula, aby som objavila ďalšieho autora :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, že většina z nich pro mě je taky velkou neznámou, ale je škoda, že se takoví autoři vůbec u nás nepřekládají. Bohužel se hraje více na marketing než na skutečnou kvalitu.

      Vymazat
  2. Díky za připomenutí. Nemám tucha a přiznám, že ze jmenovaných moc autorů neznám :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, z toho si nic nedělej, já jich taky moc neznám.

      Vymazat