úterý 7. října 2014

Seznam tajných přání

Autor: Lori Nelson Spielman
Originální název: The Life List
Román

Třiceti čtyř letá Brett pracuje ve velké rodinné firmě, finančně rozhodně nestrádá, žije s právníkem a má poměrně pohodový život. Škraloup na její duši tvoří jen vztah s otcem, který jí nikdy neuměl ocenit a milovat. Brettina matka onemocní a za pár měsíců zemře. Pro Brett je to samozřejmě obrovská rána. Další šok přichází při rozdělování dědictví. Matka sice dceři něco odkáže, ale dědictví dostane až tehdy, když splní všechny položky na svém seznamu přání, který Brett vytvořila ve čtrnácti letech. A to všechno musí stihnout do jednoho roka. Podaří se Brett splnit si svůj seznam přání?

Třista třiceti šesti stránkovou knihu jsem přečetla za dva dny (mám ještě volno). I když jsem knihu četla ve slovenštině, tak se mi četla výborně. Místy mě opravdu chytla a já jsem při jejím čtení ztrácela pojem o čase, neboť jsem stále ve skrytu duše doufala, že se v příběhu stane něco dechberoucího, co mě donutí knihu milovat. Bohužel, nestalo se tak. Devadesát procent věcí v knize je předpovídatelných, alespoň pro mě bylo. 

V životě se stává mnoho náhodných věcí, nad kterými bychom ohrnuli nos a prohlásili: "Tohle se fakt stát nemůže!" A ono se to stane. Proto jsem ochotna věřit i těmto náhodám v knize, pokud jich není přespříliš mnoho. A mě se zdálo, že v této knize jich mnoho bylo. Kdyby mi bylo dvacet, možná bych si tuto knihu zamilovala, ale dvacet mi není, iluze už taky nejsou to co bývaly (sranda, tak hrozné to není :D) a zkrátka vím, že tuto knihu už znovu neotevřu.

Ani námět knihy mi nepříjde příliš originální, neboť mi to silně připomíná film 12 podmínek k dědictví. Abych knihu jen nehanila, musím přiznat, že ač seznam přání není žádnou novinkou, tak rozhodně mi vnukl myšlenku oprášit svůj starý seznam přání a pokusit se, si z něho něco dalšího vyplnit. 

U této knihy bych dopsala podtitul - Pohádka pro dospělé. Protože podle mého názoru to jedna velká pohádka byla. Pokud má člověk to správné rozpoložení či povahu a takový typ knih vyhledává a chce uniknout od svých všedních starostí a chce se nechat unášet příběhem, jistě neudělá chybu, když si knihu přečte. Ale pokud člověk hledá něco hlubšího, obávám se, že to v knize nenajde, ikdyž náznaky tam jistě jsou. Jen mi to příjde trochu černobílé.

44%

2 komentáře:

  1. Ten film neznám, takže mě i námět přišel dobrý a asi jsem měla tu správnou náladu na čtení pohádek, protože mně se kniha líbila, i když pravda, těch náhod tam bylo opravdu hodně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, že se kniha líbí, ale já asi na takové knihy nejsem nebo mi to prostě nesedlo tak moc. Ale o tom to je, každý podle svého gusta :D Já jsem knihu četla právě kvůli tomu, že jsem viděla pozitivní recenze, ale mě to tak moc nenadchlo.

      Vymazat